“Can Suyu” Bu bir yaşatma projesidir

Çocuklara ve gençlere yakın çevresindeki coğrafyayı, yaban hayatını ve ekosistemi inceleme ve mevsimsel değişiklikleri gözlemleme imkanı sunan, tabiat, hayvan sevgisinin yanı sıra çevre bilinci aşılayan bir projedir.

Proje; orman yangını, sel, deprem gibi felaketlerden kurtarılacak binlerce yabani hayvanı kucaklarken aynı zamanda doğa aktivisti ve gazeteci Hakan DİNÇER tarafından hazırlanıp sunulacak bir “farkındalık” belgeseli olarak yayınlanacaktır

Proje kapsamında ihtiyaç duyulan Offroad araçla neler yapılacak; Yaban hayvanlarına yardım, fidan dikimi, sokak hayvanlarına mama dağıtımı , röportajlar, yol hikayelerini içeren bu proje aynı zamanda bir farkındalık belgeseli şeklinde sosyal medyada geniş kitlelere ulaşacak.. Program konseptine göre, Offroad Arazi araçla Hakan DİNÇER ve Köpeği Deniz her hafta değişik konuları ele alarak doğal yaşamı korumak adına içerik üretecek

İhtiyaç duyulan Offroad araçla özellikle EGE bölgesinde her yıl binlerce hektar ormanın yok olduğu yangınlara anında müdahale edilecek. Yangından kaçamayan yavru yuva kuşları, kaplumbağalar, inlerinden/yuvalarından kaçamayan yavru sincap, kirpi, tavşan, tilki gibi hayvanların kurtarılarak tekrar yabani hayata kazandırılmaları projenin temel amacıdır.

ORMAN YANGINLARINDA ÖLEN HAYVANLAR !

Geçtiğimiz yıl İzmir’de 800 hektardan fazla ormanı yok eden yangın, bitki örtüsünün yanı sıra pek çok yaban hayvanını da yok etti. Alevler milyarlarca arının, ağaç gölgesinde yaşam bulan binlerce canlının sonu oldu.  Orman yangını haritasına bakıldığında en fazla risk taşıyan bölge olan EGE bölgesindeki tüm çıkacak yangınlarda VER PATİNİ Offroad aracı alanda kurtarma çalışmaları yaparak binlerce hayvanı kurtarmayı hedeflemektedir.

Düşünsenize yuvadan kaçamayan yavru hayvanların yanarak can veriyorlar.. En acısıda çıkan yangınların %90 ‘ı insan kaynaklı..

PROJENİN İÇİNDE “DENİZ” VAR!

Sosyal medya ve tv programları sayesinde üne kavuşan “profesyonel eğitimli oyuncu köpek “DENİZ” ‘in videoları sosyal medya üzerinden milyonlarca izlenme sayısına sahip. Bu konseptiyle oldukça ilgi görecek olan “yol hikayeleri” seslendirme ve montaj işleminden sonra aşağıdaki topluluk ve sivil toplum kuruluşlarının sayfasında paylaşılacak.

PROJE KAPSAMINDA SPONSORLARIN ULAŞACAĞI KİTLE

VerPatini.com İnternet Sitesi (Aylık 2 milyon görüntülenme sayısı , 160 Bin üye sayısı)

MotorDelisi.com İnternet Sitesi ( Aylık 1 milyon görüntülenme sayısı , 70 Bin üye sayısı)

Ver Patini  Sosyal Medya sayfa ve grupları : 120 Bin sosyal medya kullanıcısı, aylık 1 milyon gönderi erişimi)

Proje Konsepti:

  • Offroad Arazi aracı ile doğal yaşamı koruma, sokak hayvanları ve yaban yaşam hayvanlarını besleme ve kurtarma operasyonlarından yol hikayeleri..
  • Proje kapsamında alınacak Offroad arazi aracı “ACİL HAYVAN KURTARMA ARACI” olarak özel olarak giydirilip hazırlanacak, Aracın çeşitli bölgeleri sponsor firmaların logolarıyla giydirilecek.
  • Orman Yangını, Sel vb. doğal felaketlerde araç tepe lambasını yakarak 2 kişilik uzman ekibiyle felaket alanına intikal ederek afet bölgesinde çalışmalarını sürdürecek.
  • Offroad Arazi ve kurtarma aracının çeşitli yerlerine aksiyon kamerası (GoPro) yerleştirilerek sürüş sırasındaki tüm konuşmalar, ilginç görüntüler montajlanarak belgesel videoya eklenecek..
  • Yöresel tanıtımlar, halk röportajları, yaban yaşam hakkında ilginç bilgiler..
  • Doğal yaşamı olumsuz etkileyen plastik, çöp vb. atıklar düzenli olarak araçla toplanarak geri dönüşüme kazandırılacak.
  • (Bu atıklar daha sonra eritilerek sokak hayvanları için plastik korunaklara (evlere) dönüştürülecek.
  • İlköğretim eğitim kurumlarıyla temasa geçilerek çocuklarımıza doğa ve hayvan sevgisini aşılayacak etkinlikler düzenlenecek.
  •  

HAZIRLANACAK OFFROAD ARAÇ NASIL OLACAK ?

Dünyanın medeni tüm ülkelerinde hayvanlara yardım araçları hizmet vermekte. İşte bizim hayal ettiğimiz aracın bazı örnekleri;

Biz kimiz? Neler Yapıyoruz ?

100 lerce hayvanımıza günlük mamalarını, sağlık ihtiyaçlarını ulaştırdığımız ATV aracımız sonunda durdu ve artık çalışamaz duruma geldi 🙁
“HIZIR” adını verdiğimiz bu ATV aracımızla, her gün belirlediğimiz alanlarda muhtaç, terk edilmiş hayvanlara “Hızır” gibi yetişiyor ve yolumuzu gözleyen bu canlara yardım ediyor, mama dağıtıyorduk.. Arazi aracı olması dolayısıyla ormanlık alanlara da kolayca ulaşabiliyor sadece kedi-köpek değil kuş, kaplumbağa, sincap gibi hayvanlara da yardım edebiliyorduk ..

Özellikle yaz aylarında bu civarda her hafta çıkan orman yangınlarında mahsur kalan, yangından kaçamayacak kadar yavaş olan kaplumbağaları kurtarıyor sanki o gün yeniden doğmuş gibi iyi hissediyorduk..
Dün yine rutin besleme için çıktığımızda ne olduysa oldu aracımız “HIZIR” birden bire duruverdi.. O durduğunda aklıma gelen ilk şey “Eyvah ! Çocuklar akşam maması için bizi bekliyor, eğer ulaşamazsak ne yaparlar ?” düşüncesi oldu.

Vakit kaybetmeden aracımızı yükleyip bir şekilde şehirdeki motosiklet servisine götürdük, bu arada sürekli içimden “- Bir an önce aracımız tamir edilsin çocuklar yolumuzu gözler” diye geçiriyordum.
Maalesef bu gün servisten kötü haber geldi ve aracın tamir edilmesi zor bir arızası olduğu , artık motorunun çok yorgun olduğu ve yedek parçasının ülkemizde bulunmadığı söylendi..
Kısacası ATV aracın artık yürümesi, tamir edilmesi mümkün değildi..

Hayatımı hayvanlara adamadan önce şehirde yaşayan ve motosiklet camiasında yıllarca kulüp başkanı ve federasyon delegesi olarak yer almış biriyim.. 
Haliyle motosiklet sektöründeki çok fazla mağaza, distribütör sahibi insanlar tanıyorum ve sektör dışında iş insanları..
Şimdi onlara sesleniyorum.. Gelin bize bir araç tahsis edip sponsor olun bizde karşılığında tüm video çekimlerimizin sonunda sponsor logosuna yer verelim,
Aracın her yerini kameralarla donatıp günlük yol hikayeleri çekeceğiz ve aracımızı yine sponsor stickerlarıyla donatıp katkı veririz…
Bu sponsorluğu yapacak firmanın doğa ve hayvan dostu olduğunu vurgulayan mini belgeseller çekeceğimiz için insanlar üzerinde önemli bir takdir-tercih düşüncesi oluşturacağız.
Sosyal medyada yaklaşık 200 Bin takipçimiz ve çektiğimiz her videoya yaklaşık 1 Milyonu aşkın bir etkileşim olduğu düşünüldüğünde, hem sponsor firmaya bir değer sağlayacak hem de hayvanlarımıza yardım etmeye devam edebileceğiz..

Bu çerçevede destek, yönlendirme ve fikirlerinize ihtiyacımız var…

Sponsorluk desteği için
Hakan Dinçer- 0545 557 19 74

İŞTE BİZİM HİKAYEMİZ:

İşte bu bizim hikayemiz.. Apansız çıkılan bir yolun hikayesi..
Ben,eşim ve köpeğimiz Deniz hayatın bizi savurduğu yerdeyiz ve size oradan yazıyorum.
Bundan 2 yıl önce sosyal kent yaşamını, profesyonel iş kariyerlerimizi terk ederek kendimizi kırsal bir sahil beldesi olan Akarca köyüne attık. Bu radikal kararı almamızın sebeplerinin en başında; kalan ömrümüzde daha nefes alabileceğimiz, stresten ve insana dair kötülüklerden uzaklaşmak için bir kaçıştı.
Bu serüvenin bize ne getireceğini hiç düşünmeden çıktığımız yolculukta kaygılarımız vardı elbet ama aşılamıyacak şeyler değildi.
Örneğin uzun bir ömrü şehirde yaşadıktan sonra acaba bu sessizlik bizi zorlayacak mıydı ? Ya da akşam bir ihtiyacımız olduğunda en yakın marketin 10 km uzakta olduğu bir sahil beldesinde yaşamak ne kadar pratik olabilirdi?
Kendimizi ait olarak hissettiğimiz, doğduğumuz, büyüdüğümüz şehirden, semtten, o kalabalıktan uzaklaşmak acaba iyi bir fikir miydi ?
İzmir-Alsancak gibi sokağa çıktığında her tür sosyal aktivite ile iç içe yaşarken,film izlemeye karar verdiğinde 5 dakikalık yürüme mesafesinde sinemaya giderken, cafe-bar gibi yerlerde sosyal ilişkileri sürdürürken ansızın çıkılan bu yolculuk meğer ne kadar geç alınmış bir kararmış bizim için … 
İnsana dair her türlü kötülüğe şahit olduğumuz bu karmaşadan uzaklaştığımızda aslında gördük ki; sadece nefes almak değilmiş yaşamak ! 
Önce köpeğimiz Deniz sayesinde bir farkındalık yaşadık..Gördük ki köpeğimiz bu yeni yaşam alanımızda “Bir araba köpeğime çarpacak mı? 
Ya da insanlar “- Lütfen köpeğinizi çeker misiniz ?” diyecek mi ? tedirginliğini yaşamaksızın özgür kaldı. 
Tasması bile yok artık 🙂
Annesinden doğduğu ve olması gereken gibi özgür, zincirsiz, tasmasız ve istediği her kokunun peşinden gidebiliyor artık ! Her gün ismini aldığı denize giriyor, ıslanıyor, toprağın çimenin üzerinde yuvarlanarak kendini kuruluyor..
Bir sürü sokak köpeği arkadaşı var ve onlarla alt alta üst üste koşturup oynayarak ait olduğu sürü içgüdüleriyle yaşıyor.
Sahile vuran bir ağaç dalını kemirirken attığı bakışlarla sanki bize;
– Hayatımın son kalan 5-6 yılında bana bu özgürlüğü verdiğiniz için size teşekkür ederim” diyor.
Gel zaman git zaman karşılaştığımız muhtaç sokak hayvanları ve şehirden bu kırsala terk edilen evcil hayvanları gördükçe aslında buraya aslında BİR GÖREV için sürüklendiğimizi fark ettik.
Öylesine fazla aç, muhtaç kedi-köpek vardı ki, insan kendi yemek yerken lokmalar boğazından geçmiyordu. 
Adeta bir terk edilme alanı olarak görülen kırsal beldede kontrolsüz üreyen kedi ve köpeklerin beslenebileceği çöp bile olmadığı için zavallı hayvanlar çaresiz bir şekilde gördükleri her insandan yardım bekler olmuşlar.
Önce kapımızı patileriyle zorlayan 3-5 kediyle başladık şimdi 100 ‘e yakın kediyi sabah-akşam besliyoruz. Kontrolsüz üredikleri için bebeklerin sağlık sorunlarıda görevimizin bir parçası.
Ama en zor olanı köpekler…Çünkü hem sokakta yaşayan hemde kaderine terk edilen evcil köpekler çok daha zor şartlarda yaşıyorlar. 
Sadece köpekler ya da kediler değil terk edilen eşeklerimiz bile var yardım ettiğimiz..
Bu bizim için adeta bir ibadet halini aldı diyebilirim. Düşündüğümde kendi işim olan teknolojik yazılımların peşinde bir hayat sürseydim eğer; çocukların, gençlerin elindeki akıllı telefonlara uygulamalar yaparak onları belkide o sanal dünyaya hapsedecektim. Ama şimdi o çocuklara/gençlere hayvan sevgisini aşılayacak kıymetli işler yapıyorum..
Bagajımda hayata dair elle dokunur, gözle görülür ve kalple hissedilir anılar biriktiriyorum.
Şu geçici hayatta güzel izler bırakmak için ölene kadar hayvan hakları konusunda mücadelemi vereceğim..
Bu çerçevede bize destekleriniz çok önemli çünkü “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” demişler.
Maalesef ihtiyaçlarımız hiç bitmiyor. Mama, sağlık ihtiyaçları konusunun dışında “Muhtaç Hayvanlar İhbar Hattı” projemizi geliştirmek ve bir yardım ağı kurmak konusunda ihtiyaçlarımız da olacak.
Eğer bizi desteklemek isteyen olursa. Bir telefon mesajı kadar yakınız.
Hakan DİNÇER
0545 557 19 74

https://youtu.be/UHsf5o1PVv4

Önceki İçerikDeniz ile sosis party yaptık
Sonraki İçerikKöpeklerde davranış bozukluğu-agresyon düzenlemesi