Köpeğinizi Anlamanın 7 Yolu

köpekler ne anlatır
köpekler ne anlatır

Ailemizin en önemli üyelerinden biridir can dostlarımız… Can dostumuzu anlamak ve mutlu etmek ailemizdeki bireyleri tanımak kadar önemlidir. Çünkü onları tanıdıkça birlikte sevgi dolu en keyifli anların da yaşanması mümkündür. Sizin de evde bir köpeğiniz var ve onun davranışlarını anlamak mı istiyorsunuz? Bir köpek kendi kuyruğunu kovalıyorsa, durduk yere havlıyorsa, oyuncak getiriyorsa… Acaba size ne anlatmak istiyor hiç düşündünüz mü? Bugün sizlere can dostlarımız olan köpeklerin davranışları hakkında bilgiler vereceğiz. Acaba köpekler bu davranışları gerçekleştirdiklerinde bunu onları doğru eğitemediğimiz için mi, oyun oynamak için mi yoksa sağlık sorunları olduğu için mi yapıyorlar? Bu yazımızda izmir köpek eğitim merkezi olarak köpekler hakkında en temel bilgileri paylaşmak istiyoruz. Gelin şimdi insanın en sadık dostu olan köpekleri ve onların davranışlarını çok daha yakından tanıyalım. İnanıyoruz ki yazımızı okuduktan sonra siz de bu sevimli dostlarımız hakkında bilmediğimiz birçok şeyin olduğunu fark edeceksiniz.

1- Köpeğin Kendi Kuyruğunu Kovalaması Ne Anlama Gelir?

Can dostumuzun bu davranışı yapmasının birkaç anlamı vardır. Öncelikle köpeğin kendi kuyruğunu kovalaması sahibinin ilgisizliğinin bir sebebi olabilir. Köpekler dışarı çıkmak istediklerinde fazla enerjiye sahip olurlar. Eğer bu davranış yanlış yorumlanırsa kendi kendine oynadığı anlamı çıkarılabilir. Ancak bu hareketin gerçek sebebi kendisini eğlendirecek bir şeyler arayışı içinde olmasıdır. Evcil hayvanımızın sıkıldığında kendisini eğlendirecek bir şey ararken kuyruğunun hareket ettiğini görür. Ve onu kovalamaya başlar. Aslında bu davranış bir stereotiptir.

köpeğin kendi kuyruğunu kovalaması
köpeğin kendi kuyruğunu kovalaması

Köpeğin kendi kuyruğunu kovalamasının bir başka sebebi de sağlık sorunlarından olabilir. İç veya dış parazitlerin varlığı, anal bezin iltihabı gibi sebepler de bu davranışı yapmalarına neden olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken köpeğiniz bu davranışı yaparken keyifli mi ya da huysuz veya hırçın mı? Köpeğinizle dışarıda keyifli bir vakit geçirmenize rağmen hala bu davranışı yapıyorsa ayırıcı bir tanı koymak için veterinere götürmenizi tavsiye ederiz.

2- Köpeğin Bir Taraftan Diğer Tarafa Sürekli Koşması Ne Anlama Gelir?

Bu, köpeğimizin yaşamı boyunca sayısız kez meydana gelir. Küçükken daha kısa yollar ve yetişkinlikte daha uzun mesafeler gider gelir. Bazen can dostumuzla beklentisi kadar oyun oynayamayız. Bunun nedeni de mekan, istek ya da zaman sorunlarından biri olabilir. Bu nedenle bazen yürüyüşten döndüklerini ve her halükarda ortada hiçbir sebep yokken deli gibi koşmaya başladıklarını görürüz. Bunu vücutta kalan fazla enerjiyi yakmanın bir yolu olarak yaparlar ve dışarı çıkmaları gerekir.

3- Köpeğin Patisini Uzatması Ne Anlama Gelir?

Evcil hayvanımıza sık sık öğrettiğimiz bu eylemin küçük bir hilesi var. Biz onlardan ne zaman pati istesek verirler. Genellikle hiç hata yapmazlar. Çoğu zaman, onlara bunu öğrettikten sonra veya kimsenin onları bu konuda eğitmediği durumlarda, hala uyguladığını görürüz.

4- Köpeklerde Sevgi Belirtisi Olarak Yalanma Ne Anlama Gelir?

Köpeklerde dil en hassas kısımdır. Bu nedenle vücudumuzun bir bölümünü yalamaları onlara güven ve bize yakınlık hissi verir. Bu bazı insanları rahatsız etse de aslında köpeğin sevgi belirtisidir.

Fiziksel bir aktiviteden döndüğümüzde köpekler özellikle terimizi yalamayı çok severler. Bu bir özlem belirtisi olmakla birlikte aynı zamanda terimizdeki tuz da köpeklerin hoşuna gitmesinden kaynaklanır. Terimizde köpekleri çeken butirik asit denen bir madde vardır.

Bazen köpeklerin kendilerini yaladığını görürüz. Bu da kedilerde olduğu gibi kendini temizleme isteğinden kaynaklanır. Bu yalanma aşırı olursa deri gözeneklerinin açılmaya ihtiyacı olduğunun göstergesi olabilir. Böyle bir durum gözlemlediyseniz bir veterinere danışabilirsiniz.

Yine de köpeklerde yalanmanın en temel nedeni iletişim kurma ve sevgidir. Köpekler sizi de başka köpekleri de yalayarak arkadaş olmak isterler. Bazen de ilgi ve sevgiye aç olduklarında yanınıza gelip sizi yalamaya çalıştıklarını görürüz.

5- Köpeğin Bize Oyuncak Getirmesi Ne Anlama Gelir?

Bize oyuncak getirmeleri kesinlikle bizim dikkatimizi çekmek ve bizimle oyun oynamak istediklerinin göstergesi olur. Peki, oyuncak bir av olduğunda bu davranış ne olur?

Tüm köpek ve kedilerin, genlerinde derin köklere sahip güçlü bir avlanma içgüdüsü vardır. Birden fazla köpeğin, kendisi için çok hafif olan bir oyuncağı aldığında onu bir taraftan diğerine salladığını gözlemlemiş olacaklardır. Bunun nedeni, kurtların avlarını aldıklarında öldürmek için hareket ettirmelerini taklit eden avlanma iç güdüsüdür. Dikkatimizi çeken ve hatta bazen bizi rahatsız eden bir davranış. Ama onu bu şekilde anlamalıyız, belki tebrik etmemeliyiz, ama her türün besin zincirinde hangi yerde olduğunu anlamalıyız.

6- Köpek Durduk Yere Niye Mızmızlanır?

Köpekler, çok küçük yaşlardan başlayarak iletişim kurmak için farklı seslendirme türleri kullanırlar. Yavru olduklarında, acıktıklarını veya annenin sıcaklığını aradıklarını belirtmek için ağlamayı veya sızlanmayı bir tür miyav olarak kullanırlar. Bunların hepsi dikkatimizi çekmenin farklı yollarıdır. Onları biraz daha anlamak için hareketlerini ve davranışlarını doğru talimatlar bize rehber olacaktır. Oyun sırasında oyuncağınıza sahip olmak isteyen bir hırıltı, yemeğinize dokunduğumuzdaki ile aynı değildir, bu ısırmadan önce bir uyarı olacaktır.

Yavru köpekler söz konusu olduğunda, “ağlamak” genellikle dikkatimizi çekmenin bir yoludur. Onu karanlıkta uyuması için yalnız bıraktığımızda bazen ağladığını duyarız. Acı çekmesin diye bazen onu yanımıza yatağımıza aldığımız bile olur. Özellikle yavru köpeklerde bu durum görmezden gelindiğinde köpeğin gelişimi için ileriye dönük olumsuz etkileri olabilir. Böyle durumlar ile karşılaşmamak için özellikle yavru köpeklerde ağlama ve mızmızlanmanın dikkate alınması gerekir.

7- Köpeğin Bazen Çok Havlaması Ne Anlama Gelir?

Köpeklerin havlamaları tabi ki de çok doğaldır. Bu onların iletişim dilidir. Köpeklerde havlamak, hem kendi türleri arasında hem de insanlarla iletişim kurmanın bir parçasıdır. Ancak bazen havlamalarına bir anlam veremeyiz; mutluluk mu, hoş geldin mi, kızgınlık mı, yalnızlık mı, korku mu, oyun isteği mi olduğunu bilemeyiz. Öncelikle köpeğimizin havlama nedenini bularak sorunları çözmeye çalışmalıyız. Ancak tüm bu sorunları düşünürken de köpeğimizin havlamasının normal olduğunu unutmamalıyız. Köpeğimizden hiç havlamamasını beklemenin bir insanın hiç konuşmamasını istemek olduğunu da bilmeliyiz. İnsanlar nasıl konuşarak iletişim kuruyorsa köpeklerin de havlayarak iletişim kurduklarını aklımızdan hiç çıkarmamalıyız.

Eğer köpeğiniz kısa süreli ve düzensiz havlamalar yapıyor ise bu davranışı dikkatinizi çekmek için yapıyor olabilir. Can dostunuz ile biraz vakit geçirerek siz de o da keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

Köpeğiniz seri bir şekilde ve yüksek sesle havlıyorsa kendisi ya da sevdikleri için tehlike sezmiş olabilir. Bazen bulunduğu ortamdan rahatsız ve mutsuz ise bu tür seri havlamalar da yapabilir.

Köpeğiniz tiz bir sesle havlarsa yalnızlıktan sıkılma, terk edilme ve korku gibi kaygı duygularından dolayı olabilir.

Ancak tüm bunların dışında herhangi bir sebep olmadan köpeğiniz havlıyorsa bir sağlık sorunu olabilir. Köpeğinizin sağlık sebebini öğrenmek için de en yakın veterinere götürmekte fayda var.

Herhangi bir sağlık sorunu yok ise ve köpeğiniz havlamalarını kontrol edemiyorsa bunun için de köpek eğitim merkezlerinden yardım alabilirsiniz. İzmir köpek eğitimi olarak köpeğinizin havlama sebepleri hakkında size bilgi verebilir ve havlamalar karşısında köpeğinize nasıl davranmanız gerektiği konusunda yardımcı olabiliriz.

Önceki İçerikKöpeğim Neden Bana Bakıyor? Ne anlatmak istiyor?
Sonraki İçerikYavru Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır?