Öncelikle minik patili bir dost edinmiş olmanızın verdiği heyecanı ve mutluluğu bizler de paylaşıyoruz. Ve sizi tebrik ediyoruz… İnanıyoruz ki can dostunuzla birlikte harika vakitler geçirecek ve onun hayatında hiç unutamayacağı izler bırakacaksınız. Tıpkı evladını kucağına alan bir anne baba gibi siz de yavru köpeğinizi bir çocuk yetiştirir gibi eğiteceksiniz. Unutulmamalıdır ki bir canlının eğitimi öncelikle sabır ile başlar. Bizler İzmir köpek eğitim merkezi olarak bu sürecin en başından itibaren sizlerin her daim yanındayız. İzmir köpek eğitmeni Hakan Dinçer olarak tüm soru ve sorunlarınız için sizlere yılların verdiği tecrübe ile çözümler üretiyoruz.
Köpek eğitimi yavru iken başlar. Tıpkı bir bebeğin eğitimi çocukluğunu şekillendirdiği gibi can dostunuzun eğitimi için de en önemli zamanlar yavruluk dönemidir. Her ne kadar bir çok kişi yavru köpek eğitiminin zorluğunu düşünerek bunu sonraki yıllara ertelemek istese de bu çok yanlış tutumdur. Çünkü insanlarda olduğu gibi köpeklerde de eğitim ne kadar erken başlarsa o kadar kalıcı ve sağlıklı olur. Sizlere de tavsiyemiz can dostunuzun eğitimini ihmal etmeden yavru iken başlamanız gerektiğidir.
Yavru köpek eğitimine ne zaman başlanmalıdır?
Her ne kadar cins farklılığı olsa da yavruluk dönemleri köpeklerde benzerlik göstermektedir. Ve hemen hemen yavruluk dönemi ortalama olarak 1 yaşına kadar geçen süre içinde kabul edilmektedir. Yavru köpek eğitimine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Örneğin bir yavru köpek sahiplendiyseniz daha eve gelmeden öncesinde eğitim için hazırlıklar yapılmalıdır. İlk zamanlar süreç zorlu olsa da unutulmamalı ki yetişkin köpeklerdeki eğitim yavru köpeklere nazaran çok daha zorluklar içerir. Tabi ki yetişkin köpek eğitimi de mümkündür, ancak unutulmamalıdır ki yavru köpek eğitiminin çok daha fazla avantajlar sağladığı bir gerçektir.
Yavru köpeklerde ödül önemli midir?
Canlıların eğitiminde olduğu gibi köpek eğitiminde de ödül ceza yöntemi en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak tüm eğitim süreçlerinde olumsuz davranışların cezalandırılması her zaman istenilen sonuçları elde etmemizi sağlayamayabilir. Ancak olumlu davranışların pekiştirilmesi, ödüllendirilmesi tüm canlılarda sonuca varmak için çok daha etkili olmaktadır. Yavru köpeğiniz de basit ödüller ile ondan istediğiniz davranışları çok daha hızlı anlayacak ve bu davranışları kalıcı hale getirecektir. Dolayısı ile yavru köpeklerde ödül yöntemini kullanmak bu süreci çok daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi nasıl verilmeli?
Minik patili dostunuzun en temel ihtiyaçlarından biri olan tuvalet eğitimidir. Bu eğitimin en erken dönemlerde verilmesi çok önemlidir. Ancak bunun için bilmeniz gereken bazı bilgiler ve göstermeniz gereken çok büyük bir sabrın olduğu da unutulmamalıdır. Öncelikle yavru köpeğinizi dışarı çıkana kadar tuvalet sorununu çözmüş olmanız gerekir. Bunun için de minik dostunuzun yaşam alanında ona özel bir yer ayarlamanız gerekmektedir. Tuvalet eğitimi sürecinde en büyük yardımcılarını çiş pedleri ve spreyler olacaktır. Özellikle sizler de biliyorsunuz ki yavru köpeğinizi dışarı çıkarabilmeniz için aşılarının da tam olması gerekmektedir. Tuvalet eğitiminde minik dostunuzun kas gelişiminin de tamamlanmış olmasının büyük katkısı vardır. Bu süreçte ara ara olumsuz durumlara karşılaşabileceğinizi her zaman göz önüne almalı, süreci sizin göstereceğiniz sabrın başarıya ulaştıracağını unutmamalısınız.
Tuvalet eğitiminde en önemli konu yavru köpeğinizin beslenme alanı ile tuvalet alanının ayrı olmasıdır. Köpeğin, biricik can dostunuzun uyuma alanı ile çiş yaptığı alanın ayrı olması yavru köpeklerde tuvalet eğitimini kolaylaştıran hususlardan biridir. Özellikle tuvaletini yapmasını istediğiniz alana çiş pedleri ile kaplamanız ilk aşamada tuvalet eğitimini ev içerisinde daha kolay hale getirecektir. Ancak hepimizin bildiği gibi asıl tuvalet eğitimi dışarıda verilir. Buradaki asıl amaç yavru köpeğinizin aşılarını tamamlayıp dışarı çıkana kadar ev ortamında tuvalet eğitimini almış olmasıdır.
Yavru köpeğinizin ev ortamında tuvalet eğitimi için pedlerin önemli olduğundan bahsetmiştik. Öncelikle 10-15 metre kare büyüklüğünde bir alan belirleyin. Daha sonra tuvalet eğitimi için etrafa çiş pedleri koyun. Her gün bu pedlerden bir tanesini eksiltin. Haliyle zamanla azalan pedlerle beraber yavru köpeğinizin tuvalet alanı da daralmış olacaktır. Ped sayısı azaldığı için yavru köpeğiniz de boş alanlara çişini yapmayacak ve kalan pedler üzerine çişini yapmaya çalışacaktır. Sürecin sonunda da ev ortamında yavru köpeğiniz belirlenen o alanda çişini yapacaktır. Sonuçta köpeğin çişini yapma alanı belirlenmiş olacak ve artık ev ortamında istenmeyen kazalar önlenmiş olacaktır. Bu noktada önemli bir hatırlatma yapmak isteriz çiş pedleri ile yavru köpeğinize tuvalet yerini alıştırmaya çalışırken bu yerin köpeğinizin yeme, içme yani su ve beslenme alanından uzak bir yer olmasına özellikle dikkat edin.
Yavru köpeğin tuvalet eğitimi için özel üretim spreyleri de tercih edebilirsiniz. Köpeğin istenmeyen yerlere çiş yapmasını engelleyen bu spreyler köpeklerde tuvalet eğitimi için oldukça yardımcı olmaktadır.
Yavru köpeklerin evde çiş eğitimi için yapılacaklardan bahsettik şimdi dışarıda çiş eğitimi için dikkat edilmesi gereken birkaç konuyu açıklayalım… Dışarda daha önce hiç çiş yapmamış ise yavru köpeğiniz için dışarıda tuvaletini yapmak çok zor olabilir. Bu nedenle lütfen sabırlı olun ve onu anlamaya çalışın. Dışarıda çiş eğitimi için ilk zamanlar evde kullandığınız çiş pedini kullanabilirsiniz. Dışarıya çıkarken yanınıza mutlaka bir tane çiş pedi alın. Yavru köpeğiniz çiş pedini gördüğü an güvenli bir şekilde korkmadan çişini yapabileceğini anlayacaktır.
Yavru Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yavru köpeğiniz için tuvalet eğitimine başlamadan önce konu hakkında iyi bir araştırma yapın. Köpeğiniz için en doğru yöntemi kullandığınızdan emin olun. Rahat olun ve kendinize güvenin. Sizin rahat olduğunuzu gördüğü için köpeğiniz de sağlıklı bir şekilde tuvalet eğitimini alır. Tuvalet eğitimi sürecinde aksilikler olabilir her şeye hazır ve hep sabırlı olun.
Yavru köpeğinizin tuvalet eğitimini geciktirmeden ertelemeden hemen başlatın. Beklediğiniz her gün tuvalet eğitimini vermek daha da zorlaşacaktır.
Her gün aynı saatlerde tuvaletini yapması için minik dostunuzla bir rutin oluşturun. Örneğin dışarıda çişini yapacağı zaman her zaman aynı saatlerde dışarı çıkın.
Tuvalet eğitiminde sözel yönergeler kullanın. Her defasında aynı anahtar kelimeleri duyması köpeğinizin tuvalet zamanının geldiği anlaması için çok faydalı olacaktır. Örneğin ‘tuvalet vakti’, ‘haydi tuvalete’ ya da ‘çiş zamanı’ gibi aynı sözcükler ile yönergelerde bulunmak çiş eğitimi için etkili olacaktır.
Yavru köpeklerde ve yetişkin köpeklerde günün ilk işi dışarıya çiş yapmaya çıkarmaktır. Yetişkin köpekler 2 -3 saatte bir çişini yaparken yavru köpeklerde bu durum ilk başlarda değişkenlik gösterir. Yavru köpeğiniz kaç aylıksa o kadar saat aralığında bir kez tuvalete çıkarmak yeterli olur. Örneğin köpeğiniz 2 aylık ise 2 saatte bir kez olmak üzere çişe çıkarmanız gerekir. Köpeğiniz büyüdükçe ilerleyen dönemlerde sabah uyanınca ve akşam yemekten sonra olmak üzere günde 2 kez tuvalet için dışarıya çıkacağını anlamış olur. Tuvalet eğitimi sürecinin sonunda köpeğiniz artık çişini tutabilecek ve evde herhangi bir kazaya sebep olmadan tuvalet saatlerini bekleyebilecektir.
Ailenizin biricik üyesi minik patili dostlarımız için uzun yıllardır canla başla çalışıyoruz. Hayat boyu yol arkadaşınız olan etrafa pozitif enerji yayarak yaşama sevinci veren minik dostunuzun eğitiminin uzmanlık ve tecrübe gerektirdiğini unutmayın. İzmir köpek eğitim merkezi olarak can dostunuzun eğitimi kendini rahat ve huzurlu hissetmesi için yıllardır büyük bir titizlik ile çalışıyoruz. Siz de can dostunuzun eğitimi ve bakımına özen gösteriyorsanız İzmir pet eğitmeni Hakan Dinçer ile hemen iletişime geçebilirsiniz.