Bugünkü yazımızda köpeklerin havlama nedenleri hakkında ayrıntılı bilgileri sizlerle paylaşacağız. Ancak detaylara geçmeden önce bilinmesini isteriz ki aslında havlama köpeğin kendini ifade etme biçimidir. Köpekler bir şey istedikleri zaman sahiplerine bunu havlayarak anlatırlar. Bu bazen acıktıklarını, susadıklarını ya da oyun istediklerini ifade ediyor olabilir. Özetle havlama köpek için en temel iletişim yöntemidir. Fakat her havlama bir istek belirtisi değil bazen kronik bir davranış bozukluğunun habercisidir. İzmir köpek eğitimi merkezi Verpatini olarak köpeğim neden çok havlıyor sorusunun cevabını sizler ile paylaşacağız.
Köpekler Neden Havlar?
Can dostlarımızın en temel iletişim yollarından biri de havlamadır. Öyle ki köpekler için havlama her duygu ve isteğin ifade edilmesi olabilir. Unutulmamalıdır ki havlama köpekler için iç güdüsel bir davranıştır. Biz insanlar nasıl ki kendimizi kelimeler ile ifade ediyor isek köpekler de istek ve ihtiyaçlarını havlama yolu ile bizlere anlatırlar.
Öncelikle köpeğinizin neden havladığını doğru tespit etmek çok önemlidir. Neden havladığını tespit etmek için köpeğinizi iyi tanımanız ve gözlem yapmanız gerekmektedir. Örneğin köpeklerin havladığı durumlar şu şekildedir;
- Can dostunuz henüz yavru ise daha çok havlayabilir.
- Acıktığı, susadığı ya da hastalandıkları zaman havlamalar artabilir.
- Köpekler tuvalet ihtiyacı karşılanmadığı zamanlarda havlayabilir.
- Can dostlarımız tehlikeli bir durumu hissettiklerinde havlamaları artabilir.
- Köpek ortam değişikliklerinde ve yalnız kaldıklarında havlayabilir.
- Oyun oynamak istedikleri zaman köpeklerin havlama sıklığı artabilir.
Yukarıdaki sebepler köpeklerin havlama nedenleri olabilir. Ancak bu nedenlerin dışında köpeğiniz durduk yere havlıyor ve bu havlamalar kolay kolay susturulamıyor ise ortada ciddi bir davranış sorunu var demektir. Köpeğinizde var olan davranış sorunun tespit ve teşhisi ancak uzman bir köpek eğitmeni tarafından yapılmalıdır. Yanlış konulan teşhisler köpeğinizin davranış sorununu çözemeyeceği gibi aksine başka türlü sorunların ortaya çıkmasına da sebep olabilir. İşte bu nedenle yıllara dayanan tecrübemiz ile izmir köpek eğitimi konusunda binlerce müşterimize vermiş olduğumuz hizmet sayesinde birçok köpeğin davranış bozukluğu sorununa çare olduk. Sizler de sebepsiz köpek havlamalarının nedenini öğrenmek istiyor ve kronik köpek havlaması sorununa çözüm arıyor iseniz izmir köpek eğitmeni Hakan Dinçer ile hemen iletişime geçebilirsiniz.
Kronik Köpek Havlaması Nedir?
Yukarıda da ayrıntıları ile bahsetmiş olduğumuz gibi köpekler iletişimlerini havlayarak sağlarlar. Ancak bazı durumlarda köpeğinizin anlamsız ve sebepsiz yere, ortada onu huzursuz edecek hiçbir şey yok iken uzun süre havlarlar. Özellikle apartman ya da site gibi yaşam alanlarında köpeklerin bu uzun süre havlamaları komşular ile istenmeyen durumların yaşanmasına da neden olabilir. Bu istenmeyen durumlar sadece ev ortamında değil parkta köpeğiniz ile yürüyüş yaparken ya da ortamda onu rahatsız edecek hiçbir şey yokken de yaşanabilir. İşte böyle durumlarda görülen susturulamayan sebepsiz köpek havlamalarına kronik köpek havlaması diyebiliriz. Kronik köpek havlaması köpeklerde davranış bozukluğu olduğunun göstergesidir. Bu davranış bozuklukları da uzman bir köpek eğitmeni tarafından verilen eğitimler sayesinde giderilebilir.
Köpeğimi Nasıl Sustururum?
Sizin de köpeğinizde gözlemlediğiniz kronik havlamalar var ise hemen uzman bir köpek eğitmeninden yardım almanızı tavsiye ederiz. Her ne kadar zorlu bir süreç olsa da kronik köpek havlaması tedavisi mümkün olan bir davranış bozukluğudur. Fakat bu davranış bozukluğunun giderilebilmesi için öncelikle köpeğinizin temel itaat eğitimini almış olması gerekmektedir. Eğer daha önceden temel itaat eğitimi kapsamında otur, kalk, bekle, gel gibi komutları almamış ise kronik havlama davranış bozukluğu ile ilgili bir eğitim verilemez.
Kronik köpek havlamasının belirtileri davranış bozukluğu aşamalarından biri olan ‘sarı alarm’ kapsamına girmektedir. Kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir süreç olan kronik havlama köpeğinizi ile iletişiminizi de olumsuz etkiler. Kronik havlama davranış bozukluğu yüzünden susturulamayan havlamalar özellikle yakın çevrenize de zarar verebilir.
Köpeklerde davranış bozukluğu aşamalarından bir diğeri olan ‘turuncu alarm’ seviyesinde ise köpek içine kapanma, tuvaletini etrafa yapma ve evi dağıtma gibi olumsuz davranışlar sergileyebilir. Davranış bozukluğu aşamalarından sonuncusu olan kırmızı alarmdır. Köpek bu durumda etrafa saldırır, herkesi ve her şeyi ısırır ya da ısırmaya çalışır.
Tüm bu davranış bozukluklarının tedavisi için köpeğinizin uzman bir eğitmen tarafından yerinde gözlemlenmesi gerekmektedir. Köpeğinizin yaşam alanı, sosyal çevresi, cinsi gibi sebepler yerinde incelendikten sonra uzman eğitmenlerimiz tarafından değerlendirilmektedir.
Siz de can dostunuzun kronik köpek havlaması ya da davranış bozukluğu tedavisi için izmir köpek eğitimi denilince akla ilk gelen Verpatini ile iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda izmirde temel itaat eğitimi, izmirde yerinde köpek eğitimi gibi alanlarında da hizmet alabilirsiniz. Can dostlarınız ile huzurlu ve güven bağı kurulmuş bir geleceğe adım atabilirsiniz…